torsdag 14 april 2016

Torsdag = Daddelbollar de lux!


Nu ikväll har jag bakat. Jag kände att vi behövde ha lite alternativt fika i helgen då vi storebror ska´spela cup.  Det finns annars en risk att det blir alldeles för mycket "köpe-fika" av det mindre hälsosamma slaget. Och om jag genom att baka kan mota bort ett "köpe-fika" och istället slänga fram "go-fika" så är massa vunnet enligt mig. 

Så jag ställde mig och bakade chokladbollar. Min variant på chokladbollar vill säga. Jag gjorde om mitt gamla hederliga recept och vips så blev dem MYCKET godare. Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde det. Men oj vad mumsiga de blev. Jag gjorde även en mer vuxen variant med citron/lakrits. Gudomligt goda! På riktigt!  Så jag tänkte bjuda lite på recepten. Se nu till att baka dessa. Jag lovar att ni inte kommer bli besvikna.

Dadelbollar med choklad

10st dadlar
2dl riven kokos
2 dl havregryn
1/2 dl kakao
1/2 dl hackad mörk choklad
2 kryddmått vanlijpulver
3 msk smält kokosfett
1/2 dl vatten

Kokos att rulla bollarna i

Börja med att klippa ner dadlarna i en skål. Det gör det hela enklare när man sedan ska köra mixerstaven. Blanda i alla torra ingredienser och se till att dadlarna blir täckta av dem. Försök att separera dadlarna så mycket det går från varandra. Häll på det smälta kokosfettet och lite av vattnet. Kör med mixerstaven tills dessa att du fått en jämn smet. Om det verkar torrt häll på lite av vattnet. Rulla sedan bollar och rulla bollarna i kokos. Ställ kallt och låt bollarna sätta sig. Ät och njut!


Dadelbollar med lakrits och citron

10st dadlar
2dl riven kokos
2 dl havregryn
1 msk lakritspulver
1 dl hackad mörk choklad
Saften från 1 citron
3 msk smält kokosfett
1/2 dl vatten

Kokos
Skalet av 1 citron
Lakritspulver

Det är precis samma princip som ovan. Börja med att klippa ner dadlarna i en skål. Det gör det hela enklare när man sedan ska köra mixerstaven. Blanda i alla torra ingredienser och se till att dadlarna blir täckta av dem. Försök att separera dadlarna så mycket det går från varandra. Häll på det smälta kokosfettet och citronsaften. Kör med mixerstaven tills dessa att du fått en jämn smet. Om det verkar torrt häll på lite av vattnet. Rulla sedan bollar och rulla bollarna i en blandning av kokos, lakritspulver och citronskal. Ställ kallt och låt bollarna sätta sig. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar