lördag 9 januari 2016

Lördag = Skapa i is


Jukkasjärvi

Idag var vi ner på stan en vända. Min tanke var att vi skulle titta på isskulpturerna i Vasaparken som två konstnärer från ishotellet i Jukkasjärvi har skapat. De stora isblocken var inte riktigt färdigskulpterade när vi var där, men det var mäkta imponerande. isen var så klar att vi kunde se rakt igenom de tjocka blocken. Men så var det då den renaste isen från Torneälv som man transporterat ner till Västerås. Ingen grumlig Mälaris här inte. 

 Killarna fick även chansen att prova på att skulptera lite själva. Med hjälp av ett jättevasst stämjärn försökte dem forma ett block. Det var inte helt enkelt och det var många som ville prova på. Så det blev mest lite karvande på ytan. Men det var häftigt att se hur klar isen är, och vad som faktiskt går att göra med den.  Nu på kvällen, när jag och lillebror låg och pratade om dagen, resonerade han kring om att det måste finnas speciella is-sågar som man sågar is med. För annars går det ju inte att forma isen till det man vill.  Och jo, visst finns det speciella sågar till det, oxå kallade motorsågar. 

Och jag måste medge att detta gav lite mersmak. Ett sug efter att åka norr över. Kanske redan i sommar. Jag har en dröm att vi ska åka på "norröversemester" med killarna. Höga kusten, gruvan i Kiruna, Essrange, Piteå havsbad, Kebnekaise, treriksröset, bekanta oss med den samiska kulturen och även Jukkasjärvi med ishotellet och älvarna.  För jag längtar föga till andra länder just nu. Och jag vill att killarna ska få smaka på hela Sverige. Allt i från norr till söder.  Vi får se när det blir av, men det är en dröm jag har. 

Så vi har sett is
som har rest långväga
pojkarna karvade i den
och min dröm om att resa norrut
tog ny fart

Vasaparken

1 kommentar: