torsdag 18 juni 2015

Torsdag = Midsommartårtan

Nu har jag börjat förbereda tårtan inför imorgon. Vi ska inte fira något storstilat, utan vi blir bara vi fyra. Men man måste ha tårta, oavsett. Och god mat såklart. 

Men tårtan då. Det blir en kombination av detta två (HÄR, HÄR). I min värld kan det inte bli annat än helt fantastiskt.  Jag kommer att göra moussen imorgon så jag är helt säker på att chokladbotten har svalnat. Jag lovar att komma med ett utlåtande efter helgen. 

Midsommartårtan 2015
10 bitar

Chokladkakebotten
250 gram mörk kvalitets choklad
1 dl grädde
250 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
4 ägg
2 nypor salt

Flädermousse
3st gelatinblad
100g vit choklad
1st EKO-citron (skal + saft)
3msk koncentrerad flädersaft
4dl vispgrädde
3st ägggulor
0,5dl floursocker



Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader,
bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke, ställ den i en kastrull med vatten med medelhögvärme så att vattnet får chokladen och grädden  att smälta samman under omrörning.
Vänd ner smör och socker under omrörning och rör om tills allt har blandats väl ta bort från värmen och rör ner äggen & saltet tills allt har blandats. Häll smeten i smord form / eller med bakplåtspappe och grädda i nedre delen av ugn i 40-45 minuter.

Låt kakan svalna helt.

 Flädermousse Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
 Hacka och smält chokladen över vattenbad eller i mikro på låg effekt.
Skrubba citronen, riv skalet och pressa ur saften, ca 1 msk behövs. Blanda detta
med flädersaften i en kastrull på svag värme och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör om tills de smält. Ställ åt sidan.
Vispa grädden. Vispa ihop äggulor och florsocker i en annan skål och vänd ner detta i grädden. Vänd till sist ner chokladen och flädersaften med citron och gelatin i grädden.
Häll moussen i formen med chokladkakebotten och ställ i frysen. 

Ta fram minst 30 minuter innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar